Fritzøe Engros har levert sedertre til kunstprosjekt i Narvik: viser stor kreativitet ved bruk av tre
Til det nye universitetssykehuset i Narvik har det blitt laget en spektakulær kunstinstallasjon av lamellimt sedertre. Den anerkjente kunstneren Gunilla Bandolin står bak designet, mens Tind Finsnekkeri har produsert verket.
Et rom for refleksjon
Jeg ønsket å skape en installasjon som skulle være aktiverende og sosialt engasjerende for både pasienter, pårørende og de som befinner seg i parken. Formen er inspirert av et typisk fuglebo, samtidig som den er transparent. Det skal være et sted der man kan trekke seg tilbake, og jeg håper folk bruker den til å meditere og komme i kontakt med omgivelsene rundt, sier Bandolin.
Med tanke på de mørke årstidene i Norge ønsket vi også å lyssette skulpturen, slik at den kan sees av både de som bor eller har kontor i nærheten av parken. I september kommer jeg derfor tilbake med to lysformgivere som skal installere et interaktivt lys, legger hun til.
Ekte håndverk fra start til slutt
Jeg søkte etter noen til å produsere installasjonen i tre og kom i kontakt med båtbyggere på Norges vestkyst. Det tok ikke lang tid før jeg ble tipset om Tind Finsnekkeri, og det var en fulltreffer med en gang. De er utrolig dyktige på det de driver med, fortsetter Bandolin. Selv har jeg jobbet mye med tre, men aldri med seder. Det som overrasket meg med sederen var hvor lett det gikk an å bøye. Dette materialet kan jeg gjerne tenke meg å jobbe med igjen, sier hun.
Hva er Ceder?
Seder har god bestandighet mot sopp og råte, og egner seg dermed godt til utvendig bruk. Western Red Cedar er enkelt å bearbeide og formstabilt selv ved endringer i fuktigheten. Sedertre lar seg enkelt overflatebehandle, men gjør seg også ubehandlet og vil oppnå en sølvpatina etter 3-5 år avhengig av lysforhold.
Tind Finsnekkeri, drevet av ekteparet Ola og Caroline Svensson, fikk i oppgave å produsere den komplekse treskulpturen foran det nye sykehuset i Narvik, som åpner høsten 2024.
Det var et kjempe morro og krevende prosjekt med meter på meter av planker som måtte limes, bøyes og pusses. Ulike vinkler og elementer måtte tilpasses hverandre, forklarer Ola og Caroline Svensson i Tind Finsnekkeri. Det var også ønske om et materiale som krevde minimalt vedlikehold og evnen til å tåle å stå utendørs. Her har vi fått god hjelp Andreas Vartdal i Fritzøe Engros, som har levert fantastisk fin seder, helt kvistfri. Resultatet har blitt utrolig flott, avslutter han.
Norges ledende leverandør av kvalitetstrelast
Til prosjektet har Fritzøe Engros levert seder som har blitt splittet og høvlet ned til tynne 9 mm planker. Disse plankene ble deretter laminert sammen for å kunne bøyes, noe som var avgjørende for å oppnå de ønskede formene. Som leverandør er det veldig moro å følge et prosjekt som viser stor kreativitet ved bruk av tre, sier Andreas Vartdal i Fritzøe Engros.