Bli med inn i Kimen kulturhus

Det ligger mye planlegging, faglig dyktighet og kjærlighet for tre bak prisvinnende Kimen kulturhus i Stjørdal.

Høsten 2015 ble Kimen kulturhus formelt åpnet av kronprins Haakon Magnus. Som et topp moderne, fremtidsrettet bygg rommer Kimen bibliotek, kirke, Newton-senter, kafé, fritidsklubb, kirke, kirkekontor, dansesaler, møterom og mer.

Bygget endte blant finalistene i “årets bygg” i 2015, og har høstet mange gode skussmål for bruk og fasiliteter. Utstrakt bruk av betong i kombinasjon med tre gjorde også at Kimen stakk av med prisen “Betongtavlen” i 2015.

Fokus på leveringsdyktighet

Heimdal Snekkeri i Trondheim vant anbudskonkurransen for interiøret. Kontraktsummen for deres del stod om ca 5,5MNOK, og daglig leder Roar Grande kan fortelle om en spennende prosess:
–Møblene var tegnet av arkitektene, og svært mange aktører var inne for å få jobben. For at ting skulle klaffe var oppdragsgiver spesielt opptatt av leveringsdyktighet. Vi har tidligere levert flere større jobber, deriblant Lerkendal studentby, og har flere ganger vist at vi har kapasitet og riktig fagkompetanse, forteller han.

Viktige faktorer

Helt siden oppstarten har bedriften lagt vekt på å holde en stor, moderne maskinpark.
–I dag er dette, kombinert med omstillingsvilje og riktig pris, et must for å lykkes i bransjen, forteller Grande.
–Maskinparken vår er den mest moderne i Midt-Norge i forhold til den type snekkeri vi driver med, og kombinert med sterkt fokus på leveringsdyktighet fant de ut at vi var den riktige leverandøren til dette oppdraget, fastslår Grande.
–For å lykkes i vår bransje må du også ha gode leverandører. Her kommer Fritzøe Engros inn; jeg har samarbeidet med Fritzøe siden oppstarten for 11 år siden, og kommer ikke til å skifte. Jeg vet at jeg får kvalitet, at prisen er konkurransedyktig og at jeg får varene raskt, påpeker Grande.

Linnormen - selve diamanten

Roar Grande og teamet hans har lagt flid i tusenvis av store og små detaljer i Kimen kulturhus, men han trekker spesielt frem “Linnormen”. Linnormen er en arkitekttegnet benk som slynger og snor seg i biblioteket, inspirert av kommunevåpenet til vertskommunen og mytologien:
–Denne lilla, runde saken i bøybar bjørk må vel kunne kalles diamanten i leveransen vår. Den var svært vanskelig å lage, og krevde mye tid og arbeid. Resultatet ble strålende, og er så stolte at vi kommer til å pryde arbeidsbilene våre med et bilde av den, sier han fornøyd. Her kan du lese mer om Linnormen!

Fornøyd over sluttresultatet

Sivilarkitekt Kai Rune Bakke i Lusparken Arkitekter AS var med fra oppstarten av prosjektet, og hadde hovedansvar for de lukkede arealene, som kinoen, kirka og Storsalen. Han er svært fornøyd med sluttresultatet og bygget som helhet:
–Her har vi fått maksimalt ut av ressursene vi hadde til rådighet. Det er ikke mye vi i ettertid syns burde vært gjort annerledes. Det er spesielt hyggelig at brukerne er fornøyde. Bygget er i daglig bruk, og tegnet for dem. Jeg vil si at dette utgjør en forsell for Kimen kontra mange andre kulturhus; i større kulturhus føler man seg ofte veldig små, i store foajeer laget for flere tusen mennesker. I Kimen er det motsatt, og her spiller det ingen rolle om det er to eller ti personer. Det er uansett en fin plass å være, sier sivilarkitekten.

–Ikke dyrere å skreddersy

Bakke skryter av jobben Heimdal Snekkeri har utført.
–Heimdal Snekkeri gjorde en kjempeleveranse. Allerede i oppstartmøtet var det viktig for oss å formidle våre tanker og idéer slik at man skulle sitte med en felles forståelse for prosjektet, og med hjelp fra Heimdal Snekkeris gode produksjonsutstyr og effektive ansatte ble sluttresultatet meget bra, tilføyer han.
–En annen ting jeg ønsker å trekke frem er at det ikke ble fordyrende å produsere alt etter tegning fremfor å kjøpe inn ferdige produkter. Det gjorde en positiv forskjell for Kimen kulturhus, avslutter han.

Prosjektdetaljer
Arkitekter:
Reiulf Ramstad Arkitekter
Lusparken Arkitekter
JSTA Arkitekter
Entreprenør: Skanska
Kostnad: 717MNOK
Areal: 15 700kvm

 

Noen produkter som ble brukt til byggingen av Kimen:
Furu kryssfiner
Corian komposittplater
Bjørk kryssfiner
Furuspiler