—Dette er vi stolte av!

Etter en to år lang prosess ble den tradisjonsrike møbel- og interiørprodusenten Grande svanemerket høsten 2018.

Innkjøpskoordinator Dag Sekkesæter fra Fritzøe Engros og daglig leder Torbjørn Hjelden ved Grande Fabrikker etter overekkelsen av Svanemerket fra  Bjørn Olav Strandli (t.h.).

Mens folk flest assosierer Svanemerket med melkekartonger, papir og hudpleieprodukter jobbes det iherdig i kulissene med å sertifisere andre dagligdagse ting du omgir deg med. Målet er at miljøet skal tjene på det. Grande Fabrikker i Innfjorden i Rauma har jobbet bevisst med miljøvennlig produksjon helt siden 1998, og ble i 2009 den første bedriften i Rauma som ble Miljøfyrtårn. Grande er óg med i Grønt Punkt Norge. 

Krever moderniseringsvilje

Nå gjør Svanemerket sitt inntog i treindustrien for fullt. Et snaut halvår etter at Grande fikk sine første svanemerker kan den tradisjonsrike produsenten klistre svanemerket på mer enn 300 produkter. Og det er ikke bare fordi det er kjekt å ha:
—Det offentlige stiller krav til bærekraftige produkter og miljøvennlig produksjon. Produsenter som ønsker å levere til det offentlige må rett og slett modernisere seg. Det kan oppsummeres så enkelt, sier daglig leder Torbjørn Hjelden i Grande Fabrikker. 

—Ikke bare plankekjøring

Det som ikke var like enkelt, var prosessen frem til sertifiseringen av de første produktene.
—I Norge har vi tradisjon for å være tidlig ute. Sertifiseringsprosessen innebærer imidlertid at man må jobbe tett med leverandørene for å få svært grundig dokumentasjon på produktene. Alt skal med; fra opphavsland og plantasje til limtype, overflatebehandling, utslippstester, produsentens avfallshåndtering og hvordan produktet skal deponeres når det har tjent sitt formål, forklarer Hjelden videre. 
Han fikk inntrykk at flere av leverandørene rett og slett mistenkte industrispionasje da han ba om dokumentasjonen:
—Svanemerkingen er så detaljert og grundig at dersom vi velger feil beslag til et møbel så kan vi ikke selge det som svanemerket. Da må vi enten bytte leverandør eller overflatebehandling, og vi vil måtte innhente dokumentasjon på at den nye produksjonen innfrir kravene. Dette krever et grundig system som ivaretar hele produksjonen, forklarer han.

Siden Grande ble etablert på femtitallet har firmaet sakte men sikkert bygget seg opp fra til 80 ganger størrelsen i dag. Grande har et bunnsolid rykte som en produsent av skreddersydde oppbevarlingsløsninger, skap og møbler. Grande har óg gjort seg bemerket for sin miljøsatsning, som begynte alt i 1998. 

—Løses ofte på en fin måte

Norges største leverandør av plateprodukter til trebearbeidende industri, Fritzøe Engros AS, har ført produkter som innfrir dokumentasjonskravet til Svanen i flere år. Teknisk sjef Jarle Anholt bekrefter at det ofte er krevende å fremskaffe riktig dokumentasjon for å kunne svanemerke et produkt.
—Jeg har forståelse for at prosessen kan virke tidkrevende, men ettersom Norge er tidlig ute har Fritzøe Engros som leverandør måttet gå opp veiene sammen med våre leverandører. I denne prosessen støter man gjerne på noen barrierer, men oftest løses dette på en fin måte, sier Anholt. 

Roser Grandes miljøsatsning

Anholt roser Grande for deres satsningsvilje på noe han selv mener er på tur inn i bransjen for fullt:
—Ulike sertifisereringer, dokumentasjon bærekraft i hele varekjeden er noe vi i Fritzøe Engros har jobbet iherdig med over flere år. Vi er representert i de viktigste foraene som setter standardene for hva og hvordan ulike produkter skal dokumenteres, og hvordan miljøkravene skal innfris. Vi har både påvirkningsmulighet og gode muligheter til å orientere og oppdatere oss på hva markedet kommer til å kreve fremover, og dette er et stort fortrinn som leverandør, sier Anholt og legger til: 
—Bransjen ser miljøkravene komme, og Grande har nå posisjonert seg som en av få norske produsenter med flere komplette, svanemerkede produktserier. 
Når Norges største byggherre, Statsbygg, krever svanemerkede produkter så levner det liten tvil om hvor skapet skal stå - og detaljert informasjon om hva skapet er lagd av, avslutter han.